Stora Enso investoi erikoissellulaatuihin

Uutiset 16.12.2022

Uimaharjuun Enocellille on luvassa kolmas investointi lyhyen ajan sisällä. Kuva: Mikko Makkonen

Enocellin tehtaalle investoidaan 38 miljoonaa euroa valkaisemattoman sellun tuotantoon.

Suomen lisäksi Stora Enso investoi 42 miljoonaa euroa Ruotsiin revinnäissellun tuotannon optimointiin Skutsärin tehtaalla. Kahdella investoinnillaan Stora Enso vastaa valkaisemattomien hygienia- ja pakkausmateriaalien kasvavaan kysyntään.

Uutinen otettiin Enocellillä Joensuun Uimaharjussa vastaan hyvillä mielin.

- Pitää olla tyytyväinen. Suunnitelma on hyvä ja toivotaan, että investointeja tänne jatkossakin saadaan, sanoo pääluottamusmies Pentti Suni.

Investointeja on saatu myös viime aikoina. Sahan kuivaamojen uusinnan 10 miljoonan euron investointi on valmistumassa. Tekeillä on myös toinen 10 miljoonan euron investointi pikiöljyyn, jolla korvataan käynnistys- ja häiriötilanteissa energialähteenä käytettyä raskasta polttoöljyä. Pikiöljy on uusiutuva, selluntuotannossa sivutuotteena syntyvän mäntyöljyn jatkojaloste.

Jalanjälki kevenee

Selluinvestoinnin jälkeen Enocellin tehdas voi tuottaa joustavasti sekä valkaisematonta että valkaistua pitkäkuitusellua. Kun valkaisukemikaalien käyttö vähenee, valkaisemattoman sellutonnin tuotannosta syntyvä hiilijalanjälki jää Stora Enson mukaan yli viidenneksen pienemmäksi kuin samalla tehtaalla valmistetulla valkaistulla sellutonnilla. Investoinnin on tarkoitus valmistua vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä.

Investointi ei lisää henkilöstömäärää, mutta uusia työntekijöitä haetaan kunnossapitoon ja tuotantoon oppisopimuksella. Enocellissä on auki joulukuun loppuun saakka haku oppisopimuskoulutukseen prosessinhoitajiksi ja mekaanisen kunnossapidon asentajiksi.

Enocellin kapasiteetti on 630 000 tonnia havu- ja lehtipuusellua vuodessa. Tehdas työllistää noin 280 henkilöä.

Lisää revinnäissellua Ruotsista

Skutskärissä yhtiö pystyy investoinnin jälkeen tuottamaan asiakkaille erilaisia rullakokoja, parantamaan työturvallisuutta ja kasvattamaan revinnäissellun tuotantoa. Investoinnin arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Skutskärin tehtaan puu- ja revinnäissellujen vuotuinen kapasiteetti on 545 000 tonnia ja se työllistää noin 420 henkilöä.
 

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle