SAK:n hallitus peruisi leikkaukset

Uutiset 07.04.2014

SAK:n hallitus ei hyväksy maan hallituksen yksipuolisia suunnitelmia leikata eläkkeitä ja työttömyysturvaa.

Yli miljoonaa suomalaista palkansaajaa edustava SAK edellyttääkin, että hallitus noudattaa sopimusyhteiskunnan periaatteita ja peruu työeläkkeiden sekä työttömyysturvan leikkaukset. SAK:n mielestä myös talouden sopeuttamisen vauhti on nyt työllisyyden kannalta liian kova.

Kehysriihessä hallitus esitti vuoden 2015 työeläkkeisiin 0,4 prosentin tarkistusta, noin prosenttiyksikön normaalia indeksitarkistusta vähemmän. Leikkaus tarkoittaisi työeläkkeiden tason pysyvää alentamista, jos indeksikorotuksia ei tulevina vuosina tehtäisi suurempina.

– Työeläke on osa palkkaa ja työeläkevarat yksityistä omaisuutta. Leikkaus heikentäisi valtiontaloutta useilla kymmenillä miljoonilla euroilla, koska myös eläkkeistä maksettavat verot jäävät ennakoitua pienemmäksi, arvioi SAK:n hallitus kannanotossaan.

Riihessä maan hallitus päätti säästää 50 miljoonaa euroa ansiosidonnaisen työttömyysturvan valtionosuudesta, vaikka omassa hallitusohjelmassaan se on sitoutunut sopimaan työttömyysturvasta työmarkkinajärjestöjen kanssa. SAK:n hallitus muistuttaa, että säästäminen työpaikkansa menettäneiltä ei ole oikeudenmukaista ja että kestävästi suomalaista yhteiskuntaa voidaan kehittää vain sopimalla.

Kehitys on juuri päinvastainen kuin mitä tavoiteltiin työllisyys- ja kasvusopimuksella, SAK:n hallitus huomauttaa.

Lue koko SAK:n uutinen   

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle