UPM:n on palautettava arvostus ja kyky sopimiseen

Uutiset 29.03.2022

Hyvä työehtosopimus kunnioittaa molempia osapuolia ja syntyy rakentavalla yhteistyöllä. 

Vääntö yrityskohtaisista työehdoista jatkuu Paperiliiton ja UPM:n välillä tiiviisti. Paperiliitto pyrkii maaliin rakentavasti ja kummankin osapuolen kannalta hyväksyttävää lopputulosta tavoitellen. 

UPM pitää yhtiökokoukseensa tiistaina 29. maaliskuuta varsin poikkeuksellisessa tilanteessa. Sotatila varjostaa miljoonien ukrainalaisten elämää ja vaikuttaa laajasti Suomen ja koko Euroopan talouteen ja yritysten toimintaan Venäjä-pakotteiden kautta. Yli kaksi vuotta maailmaa riivannut koronapandemia ei ole poistunut ja sen vaikutukset näkyvät edelleen myös metsäteollisuuden työpaikoilla.

UPM:llä on takana vahva vuosi. Tänä vuonna tuotantoa Suomessa on jäänyt tekemättä 88 päivän ajan. Asiantuntija-arvioiden mukaan Paperiliiton lakko UPM:n toimipaikoilla on maksanut jo noin 250 miljoonaa euroa. UPM:n asiakkaat ovat vedonneet osapuoliin jo useasti lakon lopettamiseksi muun muassa tarra- ja painopaperipulan takia. 

Vaikeuskerrointa ja hintaa yhdelle työtaistelulle on kertynyt aivan liikaa. Silti lakossa olevat Paperiliiton ja Sähköliiton jäsenet ovat jaksaneet puolustaa lakolla työehtojaan, jotta palkka ei putoaisi, työaika pitenisi kymmenillä tunneilla ja työpaikkoja menetettäisi, jos ulkopuolisen työvoiman käyttöä ei rajattaisi mitenkään. 

Maailmanlaajuiset tuenilmaisut ja tuoreimpana esimerkkinä Teollisuusliiton 2,2 miljoonan euron tukipotti vahvistavat, että UPM:n työntekijät vääntävät työehdoistaan nyt muidenkin edestä ja sille on ay-liikkeen laaja tuki. Maailmanlaajuiset ammattiliitot IndustriALL, UNI ja BWI ovat kehottaneet UPM:n osakkeenomistajia ja sijoittajia vaatimaan UPM:ltä paluuta rakentaviin työmarkkinasuhteisiin. Järjestöt ovat muistuttaneet, että UPM voi kantaa itse vastuun tekemällä sopimukset ja käynnistämällä koneet sen sijaan, että se väittää lakon olevan ylivoimainen este ja peruste sopimusrikkomuksille. 

Paperiliiton ja UPM:n selluliiketoiminnan välille saatu sovintoesitys kertoo viimein halusta sopimiseen, vaikka eteneminen on ollut vaikeaa, eikä jatko muiden liiketoimintojen kanssa vaikuta helpolta. Paperiliitolla on edelleen tavoitteena yleisen linjan tasoinen sopimus sekä tasapuolinen kohtelu yritysten välillä ja yrityksen sisällä. Paperiliitto edellyttää kaikkien liiketoimintojen sopimusten syntymistä ennen kuin sovintoesitykseen annettu harkinta-aika 14. huhtikuuta päättyy. 
 

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle