Työttömiin kohdistuvat leikkaukset lopetettava

Tiedotteet, Uutiset 01.05.2017

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala puhui vappuna Äänekoskella.

Vanhala vaatii työttömien kohteluun inhimillisyyttä.

– Suuri huoleni on etenkin pitkäaikaistyöttömien kohtelu. Aktiivisuus ei kasva pakottamalla: karenssia pidentämällä tai korvausta leikkaamalla. Työttömien kepittämisen on loputtava, ei enää leikkauksia työttömyysturvaan, Vanhala painottaa.

Äänekoskella vappuna puhuneen Vanhalan mielestä biotuotetehtaan investointipäätös Äänekoskelle antoi kasvot metsäteollisuuden uudistumiselle. Vanhala toivoo, että valtio helpottaisi omalta osaltaan Suomeen ja suomalaisiin uskovien yhtiöiden päätöksentekoa eikä toisi lisäkustannuksia alan toimijoille.

Paperiliitto avaa syksyllä työehtosopimusneuvottelut. Työntekijät ovat useamman kerran peräkkäin joustaneet ja tehneet maltillisia palkkaratkaisuja keskitetysti. Tuoreimmalla, 24 tuntia vuosittaista työaikaa pidentäneellä kilpailukykysopimuksella estettiin työehtoja heikentävän lainsäädännön voimaantulo. Nyt edessä on pitkästä aikaa liittokierros.

– Paperiliitto haluaa tehdä sopimuksen neuvottelemalla. Maan taloudellinen tilanne on nyt paranemaan päin ja sen on hyvä asia. Ay-liike ei ole leikkaamassa tätä trendiä, mutta ostovoiman pitää nousta, sitä vaatii kasvu ja sitä vaati myös työläinen, sanoi Vanhala.

Metsäteollisuus ry loi omat asetelmansa neuvotteluihin eroamalla sekä Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:sta että hylkäämällä niin sanotun Suomen malllin luomisen työmarkkinoille.

– Metsäteollisuus päätti pohtia neuvotteluita vain omasta näkökulmastaan, ei Suomen, eikä maan talouden. Minusta tämä oli virhe.

Vanhalan mukaan Paperiliitto on valmis kantamaan päänavaajana myös laajemman vastuun, jos muuta mallia ei maahan saada rakennettua.

- - - - - - - - - - -

Tiivistelmä puheesta Äänekoskella 1.5.2017  

Petri Vanhala, Paperiliiton puheenjohtaja

Työttömiin kohdistuvat leikkaukset lopetettava

Maan hallituksen puoliväliriiheen kohdistui monella isoja odotuksia ja ehkä myös pelkoja. Hallitus pysyi linjassaan ja jatkoi työttömien lyömistä.
Suuri huoleni on työttömien kohtelu, etenkin pitkäaikaistyöttömien. Aktiivisuus ei kasva pakottamalla - karenssia pidentämällä tai korvausta leikkaamalla. Työttömien kepittäminen on loputtava, ei enää leikkauksia.
Äänekoski antoi kasvot metsäteollisuuden uudistumiselle. Tästä investointipäätöksestä sai voimaa Keski-Suomi ja koko maa. Näitä ilon hetkiä ja investointeja tarvitsemme vielä lisää, niin Keski-Suomessa kuin koko maassa.
Teollisia työpaikkoja on menetetty aivan liikaa. Suomeen ja suomalaisiin uskovien yhtiöiden päätösten tekemistä pitää helpottaa ja mahdollistaa myös valtion puolelta. Teollisuusliitot, niin työnantaja- kuin työntekijäpuolet ovat useaan otteeseen vedonneet siihen, ettei hallitus aseta lisätaakkaa missään muodossa teollisuudelle. Sillä siinä on aina kärsijänä suomalainen työntekijä.
Työmarkkinaneuvotteluissa on nyt pitkästä aikaa edessä puhdas liittokierros. EK:han siis päätti, että se ei enää tee keskitettyjä ratkaisuja. Metsäteollisuus ry puolestaan erosi EK:sta ja varmisti sen, että metsäteollisuuden sopimuksiin eivät voi vaikuttaa kukaan muu kuin neuvotteluosapuolet. Eikä tässä vielä kaikki, Metsäteollisuus päätti hylätä ns. Suomen mallin ja pohtia neuvotteluita vain omasta näkökulmastaan, ei Suomen, eikä maan talouden. Minusta tämä oli virhe.
Työntekijät ovat tehneet monena vuotena joustavia, maltillisia sopimuksia, jotta työpaikka säilyisi ja maan taloudellinen tilanne paranisi.
On tehty myös sopimuksia, jotta maan hallitus ei tekisi pakkolakeja. Ne olisivat olleet se pahempi vaihtoehto. Mahdollisuus sopia työntekijän ja työnantajan välillä työehtosopimusta heikommista työehdoista olisi merkinnyt muutaman euron tuntipalkkojen hyväksymistä ja yleissitovien työehtosopimusten päättymistä. Tämä torjuttiin 24 tunnin työajan pidentämisellä. Meille liittojen neuvottelijoille oli alusta saakka selvää, että Suomen kilpailukykyä ei tällä kiristyksellä nosteta.
Tulevia sopimuksia ei enää tehdä nollaratkaisulla. Paperiliitto avaa neuvottelukierroksen ja haluaa tehdä sopimuksen neuvottelemalla. Maan taloudellinen tilanne on nyt paranemaan päin ja sen on hyvä asia. Ay-liike ei ole leikkaamassa tätä trendiä, mutta ostovoiman pitää nousta, sitä vaatii kasvu ja sitä vaati myös työläinen.
Paperiliitto on valmis kantamaan päänavaajan taakan ja vastuun, mikäli muuta ratkaisua ei maahan saada rakennettua.

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle