"Malliesimerkki valmistelun puutteellisuudesta"

Uutiset 16.02.2024

Mikko Heinikoski SAK:sta kertoo blogissaan, miten aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan lakkautus on etenemässä.

SAK:n koulutus- ja työllisyysasioiden päällikkönä toimiva Heinikoski kuvaa, miten hallituksen tavoite lakkauttaa aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa etenee.

"Hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 15. helmikuuta. Julkisesti muun muassa työministeri on vähätellyt tuen lakkauttamisen vaikutuksia ja luvannut tilalle korvaavia toimia pikaisesti niin että katkos jää lyhyeksi. Syksyllä perustettiinkin sosiaali- ja terveysministeriön vetämä kolmikantainen työryhmä, jonka tarkoitus on etsiä korvaavia keinoja. Odotukset eivät olleet suuret, mutta vähäinenkin toive työryhmän aidosta halusta auttaa työntekijöitä osaamisen kehittämisessä on karissut."

Heinikoski kuvaa tilannetta, kuinka työntekijäjärjestöt ovat tuoneet useita omia ehdotuksiaan työryhmään syksystä asti, mutta niitä ei kelpuuteta. Toisaalta työnantajapuolen esitykset on kirjattu sanasta sanaan.

Aikuiskoulutustuen lakkauttamista Heinikoski pitää malliesimerkkinä vallalla olevasta valmistelukulttuurista, jolla työntekijöiden asemaa heikennetään: "Mitään aitoja neuvotteluja ei käydä ja työntekijäpuolen ehdotuksista ei olla valmiita edes keskustelemaan."


SAK:n blogi: "Aikuiskoulutustuki on matkalla silppuriin – toivottavasti järki voittaa eduskunnassa", 16.2.2024
SAK: Verianin kysely: Suomalaiset kannattavat aikuiskoulutustuen jatkoa 16.2.2024
verkkolehti.paperiliitto.fi: Vuorotteluvapaan mahdollisuus lakkaa elokuussa, jos hallituksen esitys menee eduskunnassa läpi 26.1.2024

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle