Teollisuusliitot: Yritysten aika investoida Suomeen

Tiedotteet, Uutiset 19.11.2013

Elinkeinoelämän palkkamalttiin liittämät lupaukset odottavat lunastamistaan.

Teollisuuden palkansaajien TP:n mielestä elinkeinoelämän palkkamalttiin liittämät lupaukset odottavat lunastamistaan. TP on huolestunut suomalaisen teollisuuden heikentyneestä halukkuudesta investoida Suomeen. Yhä useampi investointeihin käytetty miljoona suuntautuu maan rajojen ulkopuolelle.
Helsingissä tiistaina syyskokoukseen kokoontunut TP muistuttaa Suomen olevan edelleen yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista. Yrityksille on tarjolla hyvin koulutettua, osaavaa työvoimaa eri teollisuusalojen tarpeisiin. Lisäksi yrityksille on luvattu avokätiset veronalennukset.
- Kannattavan yritystoiminnan perusta on Suomessa kunnossa. Historia on osoittanut, että myös epäonnistumisen riskit yrityksille tutussa toimintaympäristössä ovat pienemmät, muistuttaa TP:n puheenjohtaja Riku Aalto.
TP:n varapuheenjohtajan Antti Rinteen mukaan useiden yritysten viimeaikainen toiminta on hyvin lyhytnäköistä. Toistuvat yhteistoimintaneuvottelut ja irtisanomiset nakertavat yritysten tulevaisuuden menestymismahdollisuuksia.
- Omin toimin ei tule ajaa alas ensimmäistäkään yritystä, jolla on hyvät mahdollisuudet menestyä kansainvälisessä kilpailussa heti, kun suhdanteet paranevat. Sen sijaan on panostettava osaamisen ja uusien innovaatioiden kehittämiseen, Rinne sanoo.
– Työllisyys- ja kasvusopimusta juhlittiin sopimusyhteiskunnan voittona. Se voi olla ennenaikaista, jos yritykset eivät palkkamaltin vastapainona nyt työllistä.
Valtion on otettava aktiivinen rooli kansallisen teollisen strategian luomiseksi. Sen lähtökohtien ja asenteen on oltava avoin ja käytännönläheinen.
- Turha ideologinen kirkasotsaisuus on työnnettävä syrjään. On ymmärrettävä, että ilman menestyvää teollisuutta monilta muilta ponnisteluilta ja tavoitteilta on pohja pois. Teollisen strategian tavoitteet ja toimenpiteet on asetettava muun edelle, TP:n varapuheenjohtaja Pertti Porokari toteaa.
Työnantajien tulee pidättäytyä yrityksistä polkea palkansaajien työehtoja ns. sopimusshoppailulla. Se murentaa vakavasti uskoa työnantajien oikeudentuntoon ja vastuullisuuteen, eikä sitä tulla hyväksymään jatkossakaan missään olosuhteissa.
TP arvostelee EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen puheita kuljetusalan tukilakoista.
- Häkämies tuntuu unohtavan, että kiistoissa on aina kaksi osapuolta. Ei voi olla niin, että syylliset etsitään aina palkansaajista. Myös työnantajilla on vastuunsa ongelmatilanteista.

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle