Säästöt osuivat Imatralle

Uutiset 01.02.2019

Stora Enso aikoo osana 120 miljoonan euron vuosittaista säästöä sulkea paperikoneen Imatralta.

Suljettavaksi suunniteltu paperikone on PK6, jonka vuosikapasiteetti on 90 000 tonnia. Yhtiön mukaan se on tullut teknisen elinkaarensa päähän.
– Sulkeminen on aina raskas uutinen, vaikka se ei sinänsä tullut yllätyksenä. PK6:een ei ole ainakaan viimeiseen 15 vuoteen investoitu, kertoo pääluottamusmies Arto Hulkko.
Sulkeminen johtaisi enintään 80 henkilötyövuoden vähentämiseen ja joidenkin tehtävien uudelleenjärjestelyihin. Määrä on lähes kymmenesosa tehtaiden koko henkilöstöstä.

Työnantajalla näytön paikka

Torstaina 7. helmikuuta alkavat yt-neuvottelut koskevat koko Imatran tehtaiden henkilöstöä. Hulkon mielestä ammattiosasto on aiemmissa neuvotteluissa pystynyt tekemään hyviä ehdotuksia irtisanomisten välttämiseksi ja vähentämiseksi.
– Yhtiöllä olisi hyvä paikka näyttää, miten sen palkitut vastuullisuusohjelmat toimivat käytännössä, kannustaa Hulkko.
Käytettävissä olisi hänen mukaansa järkeviä keinoja, kun lakkautettavalta koneelta työ kuitenkin loppuu.
– Annettaisiin ihmisille se mahdollisuus, että he voisivat täyttää sisäisillä siirroilla muualta tehtaalta eläkkeelle tai vapaaehtoisesti eläkeputkeen jäävien paikkoja ja muita tehtäviä.

Teolliset työpaikat tärkeitä

Tuotannon on suunniteltu jatkuvan syksyn huoltoseisokkiin asti tai vuoden loppuun niin, että luvatut tuotteet pystytään toimittamaan.
PK6:lla tuotannossa on noin 50 työntekijää.
– Kokemushaarukka on laaja. Uusimmat ovat olleet koneella työssä pari vuotta. Pisimmillään kokemusta on yli 40 vuotta.
27000 asukkaan Imatralla jopa 80 teollisen työpaikan vähennys olisi tuntuva.
– Aina kun teollisia työpaikkoja menetetään, sillä on merkitystä paikkakunnan lisäksi myös koko maakunnalle ja sen verotuloille, Hulkko sanoo.
Paperikoneen sulkeminen Imatralta on osa Stora Enson kannattavuuden turvaamisohjelmaa, jonka tavoitteena on 120 miljoonan euron vuotuinen säästö kustannuksista. Alan sahalla Ruotsissa ja Imaveren sahalla Virossa suunnitellaan 35 henkilötyövuoden vähennyksiä.

Lisää tiedotteita:

Jäsenasiat
30.08.2019
Jäsenlehti uudistui
Tiedotteet Uutiset
05.01.2018
Aktiivimalli herättää närää
Tiedotteet Uutiset
09.05.2017
Palveluja byrokratian sijasta
Takaisin Tiedotteet-sivulle