Kuormitus olisi tunnistettava paremmin

Uutiset 28.04.2023

Palaset paikoilleen. Lakimuutos velvoittaa työnantajan ottamaan vahvemmin huomioon niin fyysiset kuin psykososiaaliset kuormitustekijät osana työn vaarojen arviointia.

Työpaikoilla tarvitaan lisää osaamista ja toimintamalleja työntekijöiden henkisen kuormituksen tunnistamiseen.

SAK julkaisi kansanvälisenä työturvallisuuspäivänä selvityksen, millainen valmius työnantajilla on ennaltaehkäistä, tunnistaa ja hoitaa työntekijöiden henkistä kuormitusta. Kyselyyn vastasi yli tuhat SAK:laisten liittojen luottamusmiestä tai työsuojeluvastaavaa. Tulokset kertovat osaltaan, että työpaikoilla ei ole riittävästi osaamista eikä toimintamalleja tämän työsuojeluhaasteen käsittelemiseksi.

Vain vajaa puolet kyselyyn osallistuneista (48 prosenttia) vastasi, että työnantaja on huomioinut henkiset kuormitustekijät osana työpaikan vaarojen arviointia. Silloin kun vastaajien mielestä näin on tapahtunut, huomio on ollut hyvin perinteisissä asioissa, kuten työvälineisiin tai työympäristöön liittyvissä vaaroissa. Esimerkiksi liiallinen työmäärä tai liian yksitoikkoisen työn riskejä on huomioitu selvästi harvemmin.

Henkisen työsuojelun vahvistaminen on ajankohtaista, sillä kesäkuun alussa tulee voimaan työturvallisuuslain muutos. Se velvoittaa työnantajan ottamaan vahvemmin huomioon niin fyysiset kuin psykososiaaliset kuormitustekijät osana työn vaarojen arviointia.

Lue SAK:n uutinen aiheesta ja tutustu tarkemmin kyselyn tuloksiin 

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle