Omailmoitus toimii
Tiedotteet, Uutiset 16.02.2016
Paperiteollisuudessa on useita vuosia ollut käytössä sairauspoissaolo omalla ilmoituksella ilman lääkärintodistusta eli ns. omailmoituskäytäntö. Käytäntö kannattaa, osoittaa Työterveyslaitoksen tutkimus. Käytäntö vähentää turhia lääkärissäkäyntejä ja säästää aikaa, vaivaa ja rahaa. Luottamus henkilöstön ja johdon välillä kasvoi. Tutkimukseen osallistui kuusi organisaatioita teollisuudesta, palvelualalta ja kunta-alalta.
Tutkimukseen osallistuneissa organisaatioissa lyhyitä 1–3 päivän poissaoloja oli keskimäärin kaksi päivää henkeä kohti vuodessa. Tutkimusorganisaatioissa omailmoitus koski 1–3 päivän sairauspoissaoloja ja osassa käyttö oli rajoitettu vain tiettyihin sairauksiin kuten flunssa ja vatsatauti. Yhdessä organisaatioissa käytäntö oli laajennettu seitsemän päivän poissaoloihin.
Työntekijät ovat voineet jäädä Suomessa sairauslomalle esimiehelle ilmoittamalla ilman lääkärintodistusta 1980-luvulta lähtien, aluksi julkisilla työpaikoilla ja myöhemmin myös yksityisissä yrityksissä. Muissa Pohjoismaissa omailmoituskäytäntö on lakisääteinen. Käytäntö on voimassa myös esimerkiksi Saksassa ja Iso-Britanniassa.
Tutkimuksessa selvitettiin omailmoituskäytännön toimeenpanoa ja vaikutuksia organisaatioiden, esimiesten, henkilöstön sekä työterveyshuollon kannalta. Lisäksi tutkimuksessa käytettiin rekisteritietoja sairauspoissaoloista. Tutkimukseen osallistui kuusi organisaatioita teollisuudesta, palvelualalta ja kunta-alalta, joissa omailmoitus joko oli käytössä tai otettu juuri käyttöön. Henkilöstön määrä näissä organisaatioissa oli yhteensä 67 622. Tutkimusta rahoitti Työsuojelurahasto.
Lue lisää:
Sairauspoissolojen omailmoituskäytäntö säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, 16.2.2016