Kunnon perehdytys tärkeää kesätöissä

Tiedotteet, Uutiset 30.05.2017

Kesätyöntekijöiden hyvä perehdyttäminen lisää turvallisuutta.

Alle 25-vuotiaille sattuu kesäisin tuhansia työtapaturmia. Suunnitelmallinen perehdyttäminen vähentää virheiden ja työtapaturmien riskiä ja auttaa kesätyöntekijöitä oppimaan työtehtävänsä, muistuttaa Työturvallisuuskeskus.

Suurissa yrityksissä kesätyöntekijöiden perehdyttäminen on usein hoidettu keskitetysti, mutta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä perehdytyksen laatu voi vaihdella.

Toisinaan työnantaja ei ota huomioon riittävästi sitä, että nuorta työntekijää on ohjattava ja perehdytettävä erityisen huolellisesti. Hyvä perehdyttäminen vähentää virheiden ja työtapaturmien riskiä ja auttaa nuorta oppimaan työtehtävänsä nopeammin sekä parantaa työn laatua.

Vuonna 2015 alle 25-vuotiaille työntekijöille sattui yli 3700 työtapaturmaa kesäkuukausien aikana. Tiedot ovat peräisin Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastoista.

Alle 25-vuotiaille sattuneiden työtapaturmien joukossa on Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan paljon sormi- ja silmätapaturmia verrattuna muihin ikäryhmiin. Myös jalkavammoja sattuu. Työsuoritus loukkaantumishetkellä on yleisimmin ollut liikkuminen, esineiden käsitteleminen tai käsikäyttöisillä työkaluilla työskenteleminen. Tapaturmat ovat yleisimmin haavoja, sijoiltaanmenoja, nyrjähdyksiä ja venähdyksiä.

Vaikka kesätyöntekijä olisi täyttänyt 18 vuotta, työnantajan tulee suunnitella työntekijän työtehtävät tämän osaamistason mukaan ja varata perehdytykselle riittävästi aikaa. Hyväksi toimintatavaksi perehdytyksessä on osoittautunut mentorin valinta. Mentori opastaa kesätyöntekijää työtehtävissä ja työturvallisuudessa. Kesätyöntekijöitä on myös opastettava, miten toimia erilaisissa häiriötilanteissa. 

Aiheesta enemmän kertoo Työturvallisuuskeskus:
Kesätyöntekijöiden hyvä perehdyttäminen lisää turvallisuutta   

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle