Järjestöt: Mietintö on yksipuolinen eikä paranna työrauhaa

Uutiset 11.10.2023

SAK, Akava ja STTK pitävät työrauhatyöryhmän mietintöä yksipuolisena. Tulos ei paranna työrauhaa.

Kolme palkansaajien keskusjärjestöä on jättänyt eriävän mielipiteensä työrauhalainsäädäntöä koskevasta mietinnöstä. Järjestöt ovat olleet mukana työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä, joka valmisteli pikavauhtia hallitusohjelman työrauhaa koskevia kirjauksia. Työryhmän toimikausi päättyy 15.10.

Kirjaukset koskevat poliittisten työtaistelujen ja tukilakkojen rajoittamista sekä lakkosakkojen kiristämistä. Kokonaisuuteen sisältyy henkilökohtaisen seuraamusmaksun määrääminen työntekijälle, jos hän jatkaa tuomioistuimen laittomaksi toteamaa työtaistelua.

SAK:n, Akavan ja STTK:n mielestä kyse ei ole ollut tasapainoisesta kolmikantaisesta lainvalmistelusta, joka varmistaa sääntelyn toimivuuden työpaikoilla. Palkansaajapuolen näkemyksiä ei ole juurikaan otettu huomioon mietinnön sisällössä. Työnantajapuolen näkemykset sen sijaan on huomioitu herkällä korvalla ja myös poliittinen ohjaus on ollut vahvaa.

Työtaisteluoikeuden rajoituksia hallitus perustelee pohjoismaisella käytännöllä. Hallitus on poiminut muista pohjoismaista yksittäisiä käytäntöjä, mutta ei tarkastele työmarkkinamalleja kokonaisuutena.

Lue lisää: 
SAK, Akava ja STTK: Työrauhatyöryhmän mietintö on yksipuolinen eikä paranna työrauhaa 11.10.2023/SAK
Faktoja lakkokeskusteluun: Suomessa lakkoillaan vähän, mutta silti hallitus haluaa kaventaa lakko-oikeutta 26.9.2023/SAK

 

Lisää tiedotteita:

Jäsenasiat
23.04.2020
Musiikkitapahtuma 2020 on peruttu
Jäsenasiat
10.08.2016
Koe synttärihumua
Jäsenasiat
18.06.2016
Sade saatteli ajoa
Tiedotteet Uutiset
14.04.2016
Paperiliitto täytti 110 vuotta
Takaisin Tiedotteet-sivulle