Työpaikkojen kato

Tiedotteet, Uutiset 19.04.2017

Kymmenen vuotta sitten paperiteollisuudesta menetti työnsä vuodessa viisi kertaa enemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

Vuonna 2016 irtisanottuja oli 305, joka on yli 29 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Muualla teollisuudessa viime vuosi oli irtisanomisten suhteen valoisampi, sillä koko teollisuuden alalla irtisanomisia oli viime vuonna viidennes vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Luvut ovat peräisin SAK:n koostamasta lomautuksia ja irtisanomisia koskevista tilastoista vuosilta 2006-2016. Tiedot perustuvat julkisuudessa olleisiin ilmoituksiin yt-neuvotteluista ja niiden lopputuloksista.

Isoja lukuja aiempaa harvemmin
Vuosi 2016 alkoi karusti paperiteollisuudessa. Tammikuussa alkoivat yt-neuvottelut Metsä Boardilla Simpeleellä ja CP Kelcolla Äänekoskella. Simpeleellä yhden arkkileikkurin lopettamiseen liittyen sanottiin irti 42 henkilöä. Äänekoskella 40 hengen vähennystarvetta perusteltiin tilausten vähenemisellä, rajulla hintakilpailulla ja tehtaan tuottaman CMC-selluloosan ylikapasiteetilla.
Yt-neuvottelut vuoden isoimmista vähennyksistä osuivat syksyyn. Kyröskoskelle Metsä Board Kyron tehtaalle ne merkitsivät konelinjan ja Heinolaan Stora Enso Packakingille koko tehtaan lopettamista. Valkeakoskella BillerudKorsnäsin tuotanto pysähtyi syyskuussa, mistä päätös tehtiin vuoden 2015 puolella.

Viimeinen tapettikone hiljeni
Suomen viimeinen tapetin pohjapaperia valmistava kone pysähtyi syksyllä Metsä Board Kyrolla. SAK:n tilastossa irtisanottujen lukumääräksi on mainittu 94 henkilöä. Toteutunut määrä oli kuitenkin ilmoitettua alempi: irtisanottuja on yhteensä 81 henkilöä, joista työntekijöitä oli 75 ja toimihenkilöitä 6.
Kyrolla ei ole koettu yhtä suurta kerralla tapahtuvaa työpaikkojen menetystä aikoihin, joten tilanne on uusi. Edellinen iso irtisanomisrysäys koettiin vuonna 1985, kun toinen kartonkikone lakkautettiin.

Lopetetut tuotantolinjat 2006 - 2016

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle