Sunilan sellutehdas aiotaan sulkea

Uutiset 15.06.2023

Sunilan sellutehtaan suunniteltu sulkeminen koskisi arviolta 250 työntekijää.

Stora Enso ilmoitti tänään aikovansa lopettaa Sunilasta selluntuotannon ja ligniinin erottamisen pysyvästi.

Sunilan tehtaan kohtalo sai viime kuukausien huhujen ja lomautusten jälkeen uuden käänteen, kun Stora Enso kertoi työntekijöille sulkemisuhasta osana muita rakenneuudistuksia. Yhtiön mukaan Sunilan yksikkö ei nykyisissä olosuhteissa ole kustannuskilpailukykyinen, kun puun tuonti Venäjältä on loppunut ja kilpailu kuitupuusta kiristynyt.

– Tässä näkyy Venäjän puun merkitys metsäteollisuudelle. Baltiasta tuotavan puun hinta rasittaa nyt alaa, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Vanhala muistuttaa, että kaksi viime vuotta olivat metsäyhtiöille ennätykselliset, kun tuotteista sai hyvän hinnan. Palkkoihin tehtiin maltilliset korotukset. Tätä taustaa vasten Vanhala odottaa, että muutosneuvotteluissa otetaan huomioon se, että työntekijät ovat tehneet alan eteen oman osansa.

– Muutosturvaa tarvitaan nyt sekä yhtiön että valtion puolelta. Meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa on syytä vielä pohtia ansioturvaan suunniteltuja leikkauksia. Myös tulevalla omistajaohjausministerillä on tehtävässään näytön paikka, Vanhala toteaa.

Jos suunnitelma toteutuu, tehdas suljettaisiin tämän vuoden jälkipuoliskolla ja se koskisi arviolta 250 työntekijää. Kovahiilipohjaisen akkumateriaalin pilottilaitoksen toiminta jatkuu.

Paperiliittolaisissa tehtävissä Sunilassa on noin 170 henkilöä. Kerta on toinen, kun sunilalaiset varautuvat sulkemiseen: vuonna 2009 Stora Enso ehti ilmoittaa sulkevansa tehtaan pitkän lomautuksen jälkeen. Sulkeminen peruttiin vielä samana vuonna, kun näkymät muuttuivat.

- Sunilan kohtalo tuntuu suorastaan julmalta, sillä tehdas on jo kerran noussut uudelleen eloon ja edessä on uusi suru. Tässä yhteiskunnassa ei saisi ohittaa sitä, mitä kaikkea nämä päätökset tarkoittavat työntekijöille, Vanhala muistuttaa.

Lisää tiedotteita:

Takaisin Tiedotteet-sivulle