Voimalaitoksen päästöt kuriin

to 27. tammikuuta 2022 07.01.00

Valvomon näyttöruuduilla kaikki näyttää sujuvan hyvin. Säännölliset kierrokset tuotantotiloissa vahvistavat tämän: mitään yllättäviä ääniä ei kuulu kattiloista, turbiineista tai putkistoista, vaan prosessi pyörii niin kuin pitääkin.

Voimalaitoksen prosessia valvova Kari Kujala tiivistää, että töissä hän pitää tulta yllä ja vapaa-aikana hän yrittää sammuttaa sitä. Kujala on nimittäin vaikuttanut vahvasti sekä Inkeroisten VPK:ssa että teollisuuspalokunnassa. 

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden voimalaitoksella Kujala on pitänyt tulta yllä jo vuosikymmeniä. Vuonna 1979 tuli töihin tehtaalle – ensin seurasi lyhyt rupeama kartonkitehtaalla ja sitten hän siirtyi voimalaitokselle.

43 vuoden mittaiseen työuraan mahtuu monenlaista. Vielä viimeisenä työvuotenaankin Kujala ehtii nähdä ison muutoksen. Viime kesänä nimittäin uutisoitiin, että Stora Enso investoi 21 miljoonaa euroa Anjalankosken tehtaille ja nimenomaan voimalaitokselle. Investoinnin tavoitteena on pitää päästöt kurissa ja varmistaa eri polttoaineiden joustava käyttö lämmöntuotannossa.

– Kyllähän siitä tuli hyvä fiilis. Se tuo jatkuvuutta, Kujala miettii.

Anjalan paperitehdas on Stora Enson ainut jäljellä oleva paperitehdas Suomessa ja siksi sen yllä on aika ajoin häilynyt lakkautuksen varjo. Investointi tuo uskoa siihen, että paperia – ja myös kartonkia – valmistetaan Anjalankoskella jatkossakin.

– Totta kai uutinen otettiin ilolla vastaan. Itse suhtaudun tähän kuitenkin niin, että se on välttämättömyys. Jos investointia ei olisi tullut, emme olisi pysyneet päästöjen raja-arvoissa eikä toiminnalla olisi ollut tulevaisuutta, miettii työntekijöiden pääluottamusmies Jari Punakivi.

Investointi käsittää voimalaitoksen pääkattilan remontin. Alun perin vuodelta 1972 peräisin olevaa kattilaa on päivitetty paljon vuosien mittaan, mutta nyt tehdään suurehkot muutostyöt, kun muun muassa sähkösuodatin korvataan letkusuodattimella. Letkusuodatin puhdistaa savukaasuja ja sitä käytetään, kun halutaan saavuttaa mahdollisimman alhainen päästötaso.
Letkusuodattimen perustustyöt ovat jo alkaneet. Heinäkuun lopulla pääkattila ajetaan alas kahdeksaksi viikoksi. Tämän jälkeen seuraa koekäytöt ja tuotantoon siirtyminen.

Kujalan työpaikka on pääasiassa lämpölaitos, joka tuottaa höyryä Anjalan paperitehtaalle ja Inkeroisten kartonkitehtaalle. Polttoaineena käytetään SRF-kierrätyspolttoainetta ja biologista polttoainetta eli oman tehtaan tuotannosta jäävää kuorta ja puuta.
Pieni osa höyrystä joudutaan tekemään maakaasulla. 

Neljä miestä viidessä 12 tunnin vuorossa hoitelee koko tehtaan energiatuotannon. Samassa vuorossa Kujalan kanssa työskentelevä Tomi Kitunen edustaa voimalaitoksen nuorta sukupolvea. Hän tuli voimalaitokselle töihin käyttäjäkunnossapitäjäksi ja operaattoriksi vuonna 2020 työskenneltyään sitä ennen kolme vuotta kunnossapidossa. 

Ikinä ei ole harmittanut lähteä töihin – paitsi viime juhannuksena.


Kitunen täydentää osaamistaan vielä voimalaitoskäyttäjäkoulutuksella, jota hän alkaa suorittaa oppisopimuksella.
Mies viihtyy työssään hyvin.

– Meillä on pieni kiva porukka ja 12-tuntinen sopii minulle mainiosti. Ikinä ei ole harmittanut lähteä töihin – paitsi viime juhannuksena, hän hymähtää.

Kitunen on varovaisen tyytyväinen pääkattilan päivitykseen.

– Kyllähän tämä auttaa: investointi tuo kattilalle lisää käyttöikää ja saamme myös palamista paremmaksi ja päästöjä pienemmiksi.

Niitä päästöjä Kujala ja Kitunen joutuvat miettimään työkseen. 

– Töissä on selvät rajat, joita joudumme noudattamaan. Mutta noin muuten olen kyllä sitä mieltä, että kansainvälisellä tasolla Suomen päästöt eivät ole yhtään mitään, Kujala huomauttaa.

Kitunen kertoo, että ilmasto- ja luontoasioita tulee mietittyä väkisin myös töiden ulkopuolella.

– On tehtävä kestäviä valintoja ja kierrätettävä. Kotitalousjätteen kierrätys on mielestäni yksi merkittävimmistä keinoista. Se voi kuulostaa mitättömältä mutta sillä on iso vaikutus.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Johannes Wiehn

Tulevia jäsentapahtumia

Kevät etenee ja uudet tapahtumat lähestyvät.

Katso lisätietoja liiton tapahtumista.
 

Petteri Jurva heitti frisbeegolfin mestariksi

Paperiliiton ensimmäiset frisbeegolfin mestaruuskisat käytiin lauantaina 6.5. erinomaisissa tunnelmissa Kouvolan Anjalassa.

Jäsenasiat

Rauman osasto 8 voitti mestaruuden salibandyssa

Viime vuonna hopealle jäänyt raumalaisjoukkue voitti loppuottelussa Valkeakosken osasto 70:n maalein 1–0.

Jäsenasiat

Uutena jäsenetuna CityShoppari-sovellus

Paperiliiton jäsenet saavat uutena jäsenetuna CityShoppari-sovelluksen veloituksetta käyttöönsä.

Jäsenasiat

Paperiliitto-lehti

News - current

Paperiliitto-lehti on Paperiliiton jäsenlehti. Lehdessä käsitellään paperintyöntekijöiden edunvalvontaan, työelämän arkeen ja vapaa-aikaan liittyviä aiheita.

Lue näköislehti
Liiton mestaruudet frisbeegolfissa ratkaistiin lämminhenkisessä tunnelmassa Anjalassa. Katso kisakuvat.

Lue koko juttu
Kolme paperiliittolaista seurasi, paljonko päivässä kului aikaa erilaisia näyttöruutuja katsoen. – No onhan se ihan järkyttävä määrä, jos oikeasti ajattelee, toteaa Mauri Holopainen.

Mauri Holopainen laskee seuranneensa laitteiden ruutuja noin 12 tuntia. Elli-Maria Soininen lähetteli viestejä tallilla ja löi itseään rautakangella. Jorma Lehtosen ohjelmistoon kuuluivat mm. NHL ja Pipsa Possu.

Lue koko juttu
Hannu Sallinen ja Petri Viitanen ovat kokeneet kouriintuntuvasti sen, miten pieni ihminen on ison vakuutusyhtiön edessä.

Sallinen on kamppaillut vakuutusyhtiön kanssa yli kymmenen vuotta. Viitaselle työnantaja räätälöi osa-aikatyön, mutta se ei käy vakuutusyhtiölle.

Lue koko juttu