Koneenhoitaja huolehtii tuottavuudesta

pe 25. syyskuuta 2020 06.57.00

”Olen töissä Sonoco Alcorella kartonkikoneen koneenhoitajana. Työ on pitkälti prosessin valvontaa hylsykartonkikoneella. Hylsykartongista valmistetaan kierrehylsyjä paperiteollisuudelle. Sellaisen löytää esimerkiksi vessapaperirullan sisältä.

Kartonkikoneen alue kattaa märästä päästä kuivaan päähän. Siinä on perälaatikko-osa, puristinosa, kuivatusosa, kalanterointi ja poperullain. Koneenhoitajan pitää kiinnittää huomiota erityisesti kartongin laatuun ja koneen tuottavuuteen. On myös tärkeää osata ennakoida, jos koneella on jotain pielessä.

Koneenhoitaja pitää koneen tehokkuuden mahdollisimman hyvänä: toiminta on energiataloudellista samalla, kun kartonkia syntyy sopiva määrä. Koneenhoitaja on se, joka määrää vauhdin koneella. Niin kovaa yritetään ajaa, kuin mahdollista. Vertauksen vuoksi: jos ralliautolla ajaa liian kovaa, lentää kurvista ulos. Kartonkikoneella liian kovassa vauhdissa laatu kärsii, ja voi tulla vaurioita. Toisaalta kartonkikonetta ei kannata ajaa liian hiljaakaan, koska silloin kärsii tuottavuus. Se on tasapainoilua, johon pitää löytää oikea kompromissi. Koneenhoitajalle näppituntuma siitä, mikä on oikea vauhti millekin lajille, syntyy vuosien kokemuksen myötä.

Koneenhoitaja tekee mallit, näytteenotot ja nostaa valmistuneen rullan koneelta pituusleikkurille. Aivan kotoa käsin ei kartonkikonetta voi ohjata. Vain paikan päällä on mahdollista kuulla erikoinen käyntiääni, joka kertoo, että jotain voi olla hajoamassa. Sitä ei pysty välttämättä edes valvomosta käsin havaitsemaan. Koneenhoitajalla on vastuu kymmenistä miljoonista euroista. Jos prosessia ajattelee laajemmin, koneet voivat olla satojen miljoonien arvoisia. Seisotusaikakin on aina kallista.

Hyvät koneenhoitajat ovat rauhallisia, jopa kylmähermoisia tyyppejä.

Kartongissa on joka laadulla tietyt speksit: paksuus, neliöpaino, kosteus ja lujuus. Niiden mukaan tehdään sellaista kartonkia, kuin asiakas on tilannut. Me teemme kartonkia osittain kierrätyskuidusta, jolloin kuidun laatu voi vaihdella, eli massa ei ole tasalaatuista, kuten uusiokuidusta tehtäessä. Välillä voi tulla vastaan vähän huonompaa massaa, johon koneenhoitajan täytyy osata reagoida: muuttaa vähän vauhtia tai tehdä muita säätöjä. Erilaisia säätömahdollisuuksia on kymmeniä erilaisia. Osaan ne kyllä vaikka unissani. Itse asiassa kerran eräs ongelmatilanteen juurisyy jäi niin vaivaamaan, että heräsin yöllä siihen, että sain sen unessa ratkaistua.

Näissä töissä ammattilaisuuden näkee otteista: niissä on varmuutta. Puhutaan useista vuosista, että sellainen varmuus syntyy. Kaikille sitä ei kehity koskaan. Tarvitaan myös ongelmanratkaisukykyä. Hyvä koneenhoitaja on rauhallinen: hän malttaa seurata prosessia, eikä menetä hermojaan vaikeassa tilanteessa. Hyvät koneenhoitajat ovat rauhallisia, jopa kylmähermoisia tyyppejä.

Kävin prosessinhoitajakoulutuksen ennen kuin tulin tänne töihin. Myöhemmin minua alkoi kiinnostaa myös sähköautomaatiopuolen asiat. Työnantaja on suhtautunut hyvin koulutuksiin ja koulutti minut sähköautomaatioasentajaksi työn ohessa. Ymmärrän nyt automaatiopuolelta, miksi joku kone käyttäytyy niin, kuin se käyttäytyy. Koulutus on auttanut minua erilaisissa ongelmaratkaisutilanteissa. Myöhemminkin olen saanut käydä lisäkoulutuksissa, ja niistä on ollut työssä hyötyä.

Kun nuorisoa kiinnostaa nykyisin tietotekniikka, niin tässä työssä saa olla juuri sellaisten laitteiden kanssa tekemisissä. Hyvä työyhteisö on myös tärkeä, sekä se, että vuorotyö soveltuu itselle. Sitä en osannut etukäteen ennakoida, mutta tekemällä se selvisi, ja hyvin olen pärjännyt. Itse tykkään vuorotöistä varsinkin nyt, kun olemme vaihtaneet 12-tuntiseen työvuoroon, jossa työt tehdään tiiviimmin, ja sitten ollaan vapaajaksolla. Se on todella hyvä systeemi, ja kotonakin on tykätty. Meillä tulee vuodenvaihteessa kahden vuoden kokeilu päätökseen. Olen ollut kokeilujakson ajan huomattavasti pirteämpi, ja omalla kohdalla 12-tuntinen on auttanut jaksamiseen. Meillä on työnantajakin ollut tyytyväinen: ylityöt ja sairaspoissaolot ovat vähentyneet.

Kun joku ongelma on ratkaistu, ajettu uusi laatu tai koeajo ja ollaan onnistuttu, niin silloin tunnen työtyytyväisyyttä. Meillä on hyvä porukka, johtoa myöten. Kiitosta saa, kun ajo on suoritettu hyvin. Työ on mielekästä ja vaihtelevaa, ja siksi olen yleensä hyvillä mielin ja tyytyväinen, kun kotiin palaan.

Teksti Mari Schildt
Kuva Jukka Koskinen

Kevät täynnä jäsentapahtumia

Keväällä 2023 järjestetään useita urheilullisia jäsentapahtumia. Valitse lajisi ja lähde mukaan! Uutuutena Paperiliiton Frisbeegolf SM-kilpailut.

Tutustu jäsentapahtumiin

 

Uusi vuosi - uutta oppimaan?

Tuoko vuosi 2023 matkassaan uusia tehtäviä? Päivitä osaamistasi Murikka-opiston järjestämillä kursseilla. Paperiliittolaisille on tarjolla sekä omia että muiden liittojen kanssa yhteisiä kursseja.

Jäsenasiat

Jäsenkortti aina mukana puhelimessa

Mobiilijäsenkortti päivittyy automaattisesti aina vuoden alusta, eikä korttia tarvitse ladata uudelleen.

Jäsenasiat

Paperiliiton omistamien Holiday Club -lomaviikkojen haku jatkuu

Nyt varattavissa viikot 1–22/2023.

Jäsenasiat

Paperiliitto-lehti

News - current

Paperiliitto-lehti on Paperiliiton jäsenlehti. Lehdessä käsitellään paperintyöntekijöiden edunvalvontaan, työelämän arkeen ja vapaa-aikaan liittyviä aiheita.

Lue näköislehti
112 päivää kestäneessä lakossa oli kyse UPM:n ideologisesta ristiretkestä. Tätä mieltä oli 92 prosenttia Paperiliiton kyselyyn vastanneista yrityksen työntekijöistä.

Lue koko juttu
Ateriarytmi alkaa aamusta. Sakari Ojaniemi luottaa puuroon ja työmaaruokalaan.

Lue koko juttu
Tytöt ovat jotenkuten koulutuksen kärryillä. Pojat eivät ole vuosiin kärryjä nähneetkään.

Lue koko juttu