Etäisyyttä ja hygieniaa

pe toukok. 15 06:58:00 2020

Paperiliitto-lehden toimittaminen onnistuu etätyönä, mutta lehden painopaperin valmistus ei. Lehden painopaperia valmistetaan Stora Ensolla Veitsiluodossa samalla tehtaalla, missä valmistetaan myös toimisto- ja vihkopapereita.

Se, että Euroopassa on suljettu kouluja ja siirrytty toimistoista etätyöhön jo ennen Suomea, näkyy nyt PK 2:lla ja PK 3:lla. Kahdelle paperikoneelle on ilmoitettu yhteensä kuuden viikon lomautuksista kahden kuukauden aikana.

Lomautusuutisista huolimatta koneenhoitaja Kimmo Hyöppisen vuoro alkaa paperikoneen valvomossa jo tutuksi tulleilla rutiineilla. Kun aamukahvi porisee keittimessä, Hyöppinen pyyhkii kaikki ne pinnat, joihin hän koskee.

– Kun tullaan töihin, jokainen puhdistaa liinoilla näppäimistöt, hiiret, tuolit ja pöydät. Siitä on jo tullut rutiini, kuten käsienpesusta. Käsidesit ja desinfiointiaineet tulivat käyttöön jo aika alkuvaiheessa, Hyöppinen kuvailee.

Paperiteollisuuden isoilla työpaikoilla koronatautiin varautumisen alkutoimina rajoitettiin kontaktien määrää, vierailuja ja henkilöstön työmatkustamista sekä annettiin ohjeita käsihygieniasta ja tartuntojen välttämisestä. Seisokkeja peruttiin tai niitä toteutetaan supistettuina.

Tehtaiden ruokaloissa käyntiä alettiin porrastaa ja ruoka tarjoilla annoksina. Työvuorojen ja käyttäjien vaihtuessa osa puhdistaa näppäimistöt, osa käärii ne kelmuun tai käyttää kertakäyttöistä näppäinsuojaa.

– Toisiin pidetään etäisyyttä ja tässä kahden koneen yhteisessä märän pään valvomossa saa olla kerralla korkeintaan viisi henkeä, Hyöppinen selittää. 

Nyt on kulkijaa ja jutunkertojaa liikkeellä paljon vähemmän.

Tautitapauksia Veitsiluodossa ei ole huhtikuun loppuun mennessä todettu yhtään. Myös muut tavalliset virustaudit ovat pysyneet poissa, kiitos saippuan, käsidesin ja kontaktien välttelyn. Sama terveenä pysymisen ilmiö on huomattu muillakin paperiliittolaisilla työpaikoilla.

– Itsekin olen ollut terveenä ja johan se pistää silmään, jos joku toinen aivastaa tai yskäisee. Yritän välttää yskimistä, vaikka kuinka alkaisi yskittää, pohtii Kimmo Hyöppinen.

Työpaikkojen monilla suojaustoimilla tähdätään siihen, että henkilöstö pysyisi terveenä ja tuotanto pyörisi. Suljettujen porttien takana poikkeustilanne tuntuu olevan hallinnassa.

– Valvomossa ei käy enää mitään ylimääräistä porukkaa. Ennen joku tuli automaattisesti suoraan kyselemään täältä valvomosta, nyt soitetaan ja jäädään odottamaan tuonne ikkunan taakse. Valvomossa käyvät sisällä vain tuotannon porukka ja esimies. Nyt on kulkijaa ja jutunkertojaa liikkeellä paljon vähemmän, toteaa Hyöppinen.

Hän pitää mahdollisena, että uusista käytännöistä ainakin lisääntynyt yhteydenpito puhelimella ja näppäinpintojen puhdistus saattavat jatkua myöhemminkin.

Covid19-virusta vastaan käydään veden ja saippuan lisäksi myös alkoholipohjaisella desinfointiaineella. Käsihuuhdetta kuluu nyt paljon, joten sitä on alettu valmistaa siellä, missä välineet ovat valmiina, kuten Metsä Boardin Simpeleen tehtaan laboratoriossa.

Laborantit Marja Korhonen ja Raili Seppänen on perehdytetty tuotteen valmistamiseen denaturoidusta alkoholista ja glyseriinistä.
– Vetokaapissa työskennellään ja sekoitetaan aineet keskenään annetun ohjeen mukaan, jotta alkoholipitoisuus on riittävä eli vähintään 70 prosenttia, kertoo Marja Korhonen.

Huolellisuus on kaiken a ja o, sillä kyseessä on herkästi syttyvät aineet.

Koe-erät valmistuivat huhtikuun alussa ja pääsiäisviikolta lähtien tuotetta on valmistettu tehtaan omaan käyttöön. Omalla tuotannolla varmistetaan tuotteen saatavuus myös siinä tapauksessa, jos tuotetta ei saada ostettua riittäviä määriä.

Uusi arki vaikuttaa myös laboratorion tehtävissä.

– Näytteet tulevat nyt kaikki hissillä, mitään ei käydä itse hakemassa, ettei tule kontakteja, perustelee Raili Seppänen.

UPM:n henkilöstöllä on käytössä kontaktipäiväkirja. Se on paperille tai sähköisesti täytettävä lista henkilön kontakteista muiden henkilöiden kanssa. Päiväkirjan tarkoitus on nopeuttaa tartuntaketjujen jäljittämistä, jos työpaikalla tulisi ilmi koronatautitapaus tai tautiepäily.

– Kontaktipäiväkirjaa on täytetty maaliskuussa lähtien ja sitä täyttää ihan jokainen. Siihen kirjataan päivämäärä ja nimet, keiden kanssa on ollut yli 15 minuuttia samassa tilassa. Siihen pyritään, että kontakteja olisi tietysti mahdollisimman vähän, kertoo pääluottamusmies Tomi Eerola UPM Tervasaaren tehtaalta Valkeakoskelta.

Päiväkirjaan merkitään myös se, jos kontakteja ei päivän aikana ole ollut lainkaan. Jos sitten perheessä tai työpaikalla ilmenee koronatautia, päiväkirjasta katsotaan kahden edellisen vuorokauden kontaktit. Muuten merkinnät pysyvät kunkin omana tietona.

Käsienpesut ja suoja-asujen käyttö myssyä myöten ovat AR Cartonilla olleet arkea tähänkin saakka. Koronataudin välttely näkyy lähinnä siinä, että tauoilla yhtä aikaa olevien määrä on rajoitettu korkeintaan kuuteen. Konttorin tehtävissä aina puolet on vuorollaan etätöissä.

Kevään merkit ovat Kouvolan Inkeroisissa sijaitsevalla työpaikalla yllättäen positiiviset.

­- Työt lisääntyivät jo ennen koronaa. Meille on otettu lisää määräaikaisia työntekijöitä, muun muassa kolme uutta painajaa, kertoo pääluottamusmies Tomi Laisi.

Kasvanut tilausmäärä on muuttanut myös työaikoja. Käytössä on työaikamuoto 35 eli töitä tehdään aamu-, ilta- ja yövuoroissa maanantaista perjantaihin. Sen lisäksi tehdään viikonloppuisin 12 tunnin vuoroja, joita seuraa viikon mittainen vapaa.

Tehtaalla valmistetaan muun muassa valmisruokien kartonkivyötteitä, sideharso- ja lääkepakkauksia. Tärkein tuote on Laisin mukaan tällä hetkellä nikotiinipurukumilaatikko.

Siivouksella on keskeinen asema koronaviruksen torjumisessa. Mondi Powerflutella Kuopiossa on käytössä ympärivuorokautinen päivystys siltä varalta, jos tehtaalla havaittaisiin koronavirustartunta. Huhtikuun loppuun mennessä yhtään tautitapausta tai -epäilyä ei ole esiintynyt.

Ensimmäinen koronavirustapaus todettiin Suomessa 29.1. Torstaiaamuun 12.3. mennessä oli vahvistettu 65 tapausta ja samana päivänä maan hallitus aloitti rajoitustoimet kieltämällä yli 500 hengen tilaisuuksien järjestämisen ja rajoitus jatkuu heinäkuun loppuun saakka.

Huhtikuun 29. päivään mennessä Suomessa on Covid-19:ään sairastuneita 4 695 ja tautiin on kuollut 193 ihmistä.

Paperiliiton tietoon on toukokuun alkuun mennessä tullut 3-4 koronatautitapausta sekä useita epäiltyjä tapauksia, joiden takia saman vuoron tai osaston työntekijöitä on asetettu karanteeniin. Karanteenissa on ollut myös monia ulkomaanmatkoilta palanneita.

Teksti Eeva Eloranta-Jokela
Kuva Nina Susi

Jalkapalloturnauksen ilmoittautuminen on käynnissä

Kokoa oma joukkue ja lähde mukaan! Turnaus pelataan Lahdessa 14. syyskuuta. 

Katso tarkemmat tiedot

Asiaa eläkeuudistuksesta syksyn työeläkekouluissa

Telan työeläkekoulukiertue käy syys-lokakuussa neljällä paikkakunnalla kertomassa työeläkeuudistuksesta.

Jäsenasiat

Retki Kolin kansallismaisemiin

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään lapsiperheille omatoiminen kesäreissu.

Jäsenasiat

Hauskaa menoa perhetapahtumassa

Paperiliiton perhetapahtuma keräsi paperiliittolaiset huvittelemaan Powerparkkiin.

Jäsenasiat

Paperiliitto-lehti

News - current

Paperiliitto-lehti on Paperiliiton jäsenlehti. Lehdessä käsitellään paperintyöntekijöiden edunvalvontaan, työelämän arkeen ja vapaa-aikaan liittyviä aiheita.

Lue näköislehti
Kuumuudessa työtunti on 45 minuuttia. Aurinko voi nostaa työtilan lämpötilaa reilusti, vaikka helteitä ei tulisikaan.

Lue koko juttu
Janne Pahkala vei niukasti liiton ensimmäisen golfmestaruuden. Lajin leppoisassa tunnelmassa on helppo rentoutua.

Lue koko juttu
Paperipantiitit huviajelivat läpi Suomen suven, mutta pääsikö kyytiin?

Lue koko juttu