Asiat hoituvat keskustelemalla, eivät räyhäämällä

pe 20. joulukuuta 2019 07.00.00

Harri Mäkinen vastaa puhelimeen metsässä, jossa hän on koiriensa Aapon ja Uunon kanssa lenkillä. 12-tuntista tehdessä työvuorojen väliin jäävä aika on niin lyhyt, että on hoidettava monta asiaa yhdellä kertaa.

Nokia osasto 2 hallituksen jäsen ja Essity Nokian siistausosaston luottamusmies on itse asiassa juuri se henkilö, jonka aloitteesta tehdas siirtyi 12-tuntiseen.

– Ehdotin 12-tuntisen kokeilua jo vuosia sitten ensimmäistä kertaa työnantajapuolelle, mutta aina se torpattiin. Ja sitten kerran, kun taas menin esitelmöimään asiasta tehtaan johtajalle, hän sanoikin, että ok.

Kokeilu alkoi keväällä 2017 siistausosastolta ja sähkömiehistä, ja laajeni pikkuhiljaa koko tehtaaseen. Palaute on ollut positiivista: Palautumiseen jää enemmän aikaa pitkien vapaiden aikana. Myös viikonloppuvapaita jää enemmän.

– Kokeilua oli helppo lähteä viemään eteenpäin, koska olin jo puhunut asiasta siistausosastolla, ja siellä oli sataprosenttinen kannatus.

Mäkinen on huomannut muulloinkin, että kun perustelee kantansa hyvin, työnantajakin tulee helpommin vastaan.

– Keskustelemalla ja sopimalla saadaan positiivisia kompromisseja aikaa. Räyhäämällä ei synny minkäänlaisia tuloksia.

Mäkinen on ollut kymmenisen vuotta aktiivisesti mukana ottamassa kantaa ja vaikuttamassa. Vuonna 2009 ammattiosaston puheenjohtaja pyysi häntä mukaan osaston hallitukseen, ja samoihin aikoihin hänestä tuli siistausosaston luottamusmies. Sitä ennen hän oli jo toiminut osaston varaluottamusmiehenä.

– Ammattiosaston hallituksen jäsenyys ja kokoukset eivät ajankäytöllisesti kuormita. Raskaaksi, tai ehkä pikemminkin turhauttavaksi, käy kuitenkin se, että työpaikkaa koskettavat asiat ovat yleensä negatiivisia.

Onhan kokouksissa esillä tietysti positiivisiakin asioita, kun puhutaan osaston vapaa-ajantoiminnasta – kuten vaikkapa pikkujouluristeilystä, joka tänä vuonna tehtiin Tallinnaan.

Siistausosaston asioita hoidellessa Mäkinen kokee, että neuvottelut ja keskustelut työnantajan kanssa ovat menneet hyvin.

– Ei ole tarvinnut pitkiä aikoja vääntää. Toki pääsen helpommalla kuin moni muu, koska siistausosasto on pieni, vain kymmenen työntekijän osasto.

Ilmoittautuminen huvipuistotapahtumaan on päättynyt

Paperiliiton huvipuistotapahtuma järjestetään lauantaina 11. kesäkuuta. Tapahtuma on täyteen varattu, eikä uusia ilmoittautumisia voida ottaa vastaan.

Lisätietoja ilmoittautuneille

Työväen Musiikkitapahtuma 27.–31.7.2022

Paperiliiton jäsenet saavat tapahtumaan 20 euron lipputuen.

Puheenvuoroja lakon merkityksestä

SAK:n edustajistossa korostui UPM:n paperiliittolaisten lakon merkitys koko ay-liikkeelle.

Vahvista digiosaamistasi maksuttomilla kursseilla

SkillPlus-verkkokurssit tuovat opinnot yhä useamman ulottuville.

Paperiliitto-lehti

News - current

Paperiliitto-lehti on Paperiliiton jäsenlehti. Lehdessä käsitellään paperintyöntekijöiden edunvalvontaan, työelämän arkeen ja vapaa-aikaan liittyviä aiheita.

Lue näköislehti
Työntekijät pitävät 12 tunnin vuorojärjestelmästä, sillä se auttaa jaksamaan. Tuore tutkimus kertoo, että 12-tuntinen ei myöskään heikennä työturvallisuutta.

Lue koko juttu
Kirkniemi vei liiton mestaruuden salibandyssa. Hämeenkyrön osasto heräsi esimerkillisesti aamupalalle.

Lue koko juttu
Talvi ja kevät oli UPM:n työntekijöille erilainen kuin koskaan aiemmin. Lakossa oltiin koko liiton jäsenkunnan asialla. Haastattelut on tehty ennen lakon päättymistä.