Simpeleen tehtaat

Simpeleen tehtaiden historia

Tehtaan tulo Simpeleelle alkoi siitä, kun Matti Roiha niminen liikemies Parikkalasta osti Juvakosken ympäristöineen. Roihan tarkoitus oli rakentaa lumppupaperia tuottava tehdas. Roihan yritys päättyi kuitenkin vararikkoon melko pian ja hanke tyrehtyi.

Vuonna 1899 perustettiin uusi yhtiö, Oy Atlas, jonka toimitusjohtajana oli Matti Roiha. Rakentaminen pysähtyi v. 1902 konkurssiin. V. 1905 töitä jatkettiin taas, tällä kertaa hanketta vei eteenpäin Ab Simpele. Ensimmäiset koneet saatiin paikkakunnalle ja tuotanto käynnistyi v. 1906.

Samoihin aikoihin tuli toinenkin paperitehdas Hiitolanjoen alajuoksulle, Kangaskoskelle.

Kangaskoski Ab perustettiin 1901, tuotanto aloitettiin samana vuonna. Kangaskoskenkin toiminta takkuili ja edessä oli konkurssi v. 1903.

Uudet yrittäjät tulivat pyörittämään tuotantoa, joka jatkui 1920-luvulle saakka.

Simpeleen tehtaalle tuli toinen paperikone v. 1911 ja toiminta jatkui kahden koneen turvin.

Tehdas tuotti hienopaperia aina vuoteen 1935 jolloin uudempi koneista muutettiin kartonkia valmistavaksi.

1920 Rudolf Walden, joka oli saanut osake-enemmistön Ab Simpeleestä perusti yhdessä Myllykoskella paperintuotantoa harjoittava Björnbergin suvun kanssa Yhtyneet Paperitehtaat Oy-nimisen yhtiön. Hankkeen tarkoituksena oli turvata sellun saanti Simpeleelle ja Myllykoskelle ja Jämsänkosken sellutehdas ostettiin tätä varten. Yhteistyö päättyi 1950-luvun alussa ja Björnbergit erosivat yhtiöstä.

Tapahtuneen jakautumisen seurauksena Waldenin suku aloitti uuden tehtaan rakentamisen Kaipolaan ja Simpeleelle hankittiin täältä Kaipolaan siirretyn koneen tilalle uusi kone, nykyinen PK1.

Kartonkituotanto moninkertaistui v. 1970, kun uusi iso kartonkikone rakennettiin. Kolme vuotta myöhemmin vanha kartonkikone ” Vanha kakkonen” ajettiin alas ja romutettiin.

Kartonkikonetta uusittiin vuonna 1985, jolloin tuotantokapasitteetti nousi 100000 tonniin vuodessa. Tuolloin alkoi vielä nykyiselläänkin tuotannossa olevan päätuotteen, Simcoten, valmistus.

Vuonna 2006 suoritettiin kartonkikoneen uusinta, jolla tuotanto nostettiin 215 000 tonniin vuodessa ja uusi kartongin arkittamo sekä uusi rullavarasto rakennettiin.

Vuonna 2010 M-real ilmoitti tutkivansa Simpeleen paperikoneen sulkemista ja tuotannon siirtämistä Gohrsmühlen tehtaalle Saksaan. Samalla Simpeleen kartongintuotantoon investoitaisiin noin 26 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 tehtävillä investoinneilla tehtaan taivekartongin tuotantokapasiteettia on tarkoitus kasvattaa n. 80 000 tonnilla, jonka jälkeen vuosituotantokapasiteetti on noin 300 000 t. Investoinnin myötä Simpeleen tehtaan kartonkikone KK3 on myös Euroopan suurin taivekartonkikone. Paperikoneen sulkeminen toteutettiin 23.12.2010.

Nykyään tehtaalla on käytössä kuusi arkkipakkauslinjaa.

Vuodesta 2012 lähtien M-real on ollut nimeltään Metsä Board.

 

Nykyään Metsä Board Simpele on yksi Euroopan paperiteollisuuden kilpailukykyisimmistä ja tehokkaimmista tuotantolaitoksista.