Tiedote

Rauman PK 2:lle sulkemisuhka

Yt-neuvottelut koskevat lähes koko UPM:n Rauman tehdasta. Valokuva: Anna Paloniemi

Rauman PK 2:lle sulkemisuhka

Sulkeminen uhkaa vähentää UPM Rauman tehtaalta 179 työpaikkaa.

UPM Rauman PK2 aiotaan sulkea vuoden 2019 loppuun mennessä. Sulkemisella UPM varautuu paperin kysynnän rakenteelliseen laskuun vähentämällä tuotantokapasiteettiaan ja parantamalla kannattavuuttaan.

– Paperinkulutus vähenee entisestään. Jos tuotteella ei ole kysyntää, työpaikkoja ei pelasta minkäänlainen kilpailukykysopimus, toteaa Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Vähennettäväksi on suunniteltu 179 henkilöä. Näistä työntekijätehtäviä on noin 130. UPM ilmoitti ottavansa suunnitelmissaan huomioon henkilöstön intressit sosiaalisesti vastuullisella tavalla. Paperiliitto seuraa tarkoin, miten tuo sosiaalisesti vastuullinen tapa käytännössä toteutetaan.

SC-paperikoneen sulkemisuhka veti UPM:n Rauman tehtaan työntekijöiden mielialat synkiksi.

– Porukka on hyvin selvillä siitä, mikä on paperin menekin ja tehtaan tilanne. Yllätys oli se, että nyt puhutaan suoraan sulkemisesta. Tässä edellä ei ole ollut esillä mitään isoa säästösuunnitelmaa tai lomautuksia, sanoo tehtaan pääluottamusmies Jouko Aitonurmi.

Aitonurmi pitää suunniteltua henkilöstön vähennyssuunnitelmaa isona. Yt-neuvottelut koskevat koko tehdasta.

Nahkan luominen jatkuu

Vanhala vertaa metsäteollisuuden murrosta uuden nahkan luomiseen, jolloin elinvoimaa luodaan välillä tuskan kautta. Vaikka alalle on viime vuosina myös investoitu, kuullaan jälleen ikäviä uutisia useilta paperitehtailta.

– Oulussa on alettu jakaa irtisanomisilmoituksia, Kaipolassa ja Anjalassa lomautetaan. Näin tapahtuu metsäyhtiöiden hyvistä tuloksista huolimatta, ihmettelee puheenjohtaja Vanhala.

Yt-uutisten keskellä liitto valmistautuu myös tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin.

– Sopimuksia pitää tehdä, sitä varten työmarkkinajärjestelmä on luotu ja ammattiliitot olemassa.

Rauman tehtaan sulkemisen lisäksi UPM suunnittelee sulkevansa Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskassa, jos tehtaalle ei sitä ennen löydy ostajaa. Chapellen tehtaalla työskentelee tällä hetkellä 236 henkilöä.

Uutinen julkaistu: 10.09.2019