Aktiivimalli herättää närää

pe 5. tammikuuta 2018 12.28.00

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa työttömyysturvaa leikkaavan aktiivimallin heikentäneen luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina. Eloranta ihmettelee myös, miksi hallituspuolueiden edustajat eivät ottaneet palautetta tosissaan ennen aktiivimallia koskevan lain säätämistä.

– SAK ei osallistunut aktiivimallin valmisteluun, mutta kerroimme useaan otteesen hallitukselle ja mallia valmistelleille virkamiehille sen ongelmista. Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota aktiivimallin puutteisiin. Jos palautetta ei kuunneltu valmisteluvaiheessa, kuinka se nyt yhtäkkiä otettaisiin todesta hallituspuolueiden keskuudessa?

Eloranta muistuttaa hallituksen leikanneen työttömyysturvaa jo viime vuoden alussa. Työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentäminen 100 päivällä ja muut heikennykset leikkasivat turvaa yhteensä noin 200 miljoonalla eurolla. Kilpailukykysopimuksen osana hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa, ettei työttömyysturvaan tehdä uusia heikennyksiä.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 107 000 kannattajaa.

SAK:n hallitus käsittelee aktiivimallia maanantaina 15. tammikuuta.

Aiheesta lisää SAK:n sivuilla: SAK:n Eloranta: Aktiivimalli nöyryyttää työnhakijoita ja ennen kaikkea hallitusta itseään 5.1.2018

Takaisin Tiedotteet-sivulle